Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei Més informació Acceptar

Notícies

04/12/2015

GRÈVOL, LA PLANTA DE NADAL

Dins del curs de Naturopatia, s’imparteix una assignatura molt apreciada i que forma part de l’ADN del Gremi d’Herbolaris, es tracta de l’Herboristeria i Fitoteràpia. Com una mostra de la mateixa i aprofitant que tenim les festes de Nadal quasi a la cantonada, parlarem del:

Boix Grèvol: Ilex aquifolium. Acebo.

El boix grèvol, aquesta planta tan bonica i màgica, creix a la major part dels països centrals i meridionals d’Europa. És un arbust que pot arribar a ser alt com un arbre i viure mes de cent anys.

Una antiga historia celta conta com el rei Roure regnava sobre la meitat lluminosa i càlida de l’any, quan les seves fulles verdes estaven en tot l’esplendor i el rei Grèvol, regnava a la part fosca i freda de l’any quan el rei Roure perdia les fulles i en canvi el grèvol apareixia verd i amb fruits vermells.

La seva utilització com a planta decorativa de la llar, prové de la tradició druida en que utilitzaven el grèvol per allunyar els esperits malignes els habitatges i en els rituals del solstici d’hivern quan el penjaven en rams per atraure sort i prosperitat.

Aquesta tradició de guarnir les llars en els dies de Nadal ha quedat instaurada i a molts països (on no és una espècie protegida) s’utilitza moltísim, doncs el contrast entre el verd brillant de les fulles i el rogenc dels fruits, dona alegria i color a la llar.

Les plantes que es poden veure en els mercats nadalencs són o han de ser de viver, doncs és una espècie protegida en tot l’estat, per ser una font d’aliment de molts ocells a l’hivern, l’estació o n’hi ha menys recursos alimentaris per ocells i animals del bosc.

Encara que han estat utilitzades les fulles per febres, reumatisme, la grip, el refredat i la tos, pràcticament no s’utilitza

Els fruits son altament perillosos per les persones.

La fusta d'aquest arbre és dura i compacta molt apreciada en ebenisteria. Es de color blanc i la seva solidesa la fan ideal per fer els mànecs de les eines.